Turkuaz Seramik A.Ş.

Melikgazi Fabrikasında ve İncesu Fabrikasında basınçlı hava sistemindeki verimsiz kompresörlerin, VAP Desteklerinden Yaralanılarak atık ısı geri kazanımlı ve yüksek verimli yeni teknoloji ile yenilenmesi için iki ayrı proje hazırlanmıştır. Projeler Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından Nisan 2018’de kabul edilmiştir, yatırım 2020’de Tamamlanmış, destek ödemesi bakanlıkça yapılmıştır.

Şölen Çikolata Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Gaziantep Fabrikasında ısıtma ve soğutma sistemleri incelenmiş ve ISI POMPASI uygulaması yapılarak enerji verimliliğinin artırılması için proje hazırlanmıştır. Hazırlanan proje İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur.

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Karadon Taşkömürü İşletme Müessesinde ön etüt ve detay etüt sonucunda 8 adet verimlilik artırıcı proje yapıldı ve %14 elektrik enerjisi, yakıt olarak kullanılan kömürden de %24 tasarruf sağlandı.

AGT AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Yapılan detay etüt sonucunda 6 adet verimlilik artırıcı proje ile toplam %1,45 oranında tasarruf potansiyeli tespit edilmiştir.

ŞİŞECAM SODA LUKAVAC D.O.O. Bosna-Hersek

Cam, metalurji ve gıda endüstrisi için sentetik soda üretimi yapılan fabrikada gerçekleştirdiğimiz detay enerji etüdü sonucunda, toplam enerji tüketiminde yıllık 26.471.537 kWh elektrik enerjisi, 16.353 ton linyit kömürü ve 6.212 ton antrasit kömürü tasarrufu potansiyeli belirlenmiştir. Belirlenen potansiyelin gerçekleştirilmesi için proje önerileri hazırlanmıştır.

ABS ALÇI Gölbaşı Fabrikası; Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Programı (UNIDO) ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen; Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen, “Sanayide Enerji Verimliliği’nin Artırılması” Projesi kapsamında ön etüt ve detaylı etüt yapıldı. Etüt bulgularına dayanılarak geliştirilen 10 adet verimlilik artırıcı proje ile %4 düzeyinde enerji tasarrufu potansiyeli tespit edildi.

ARÇELİK Elektronik Fabrikası; Plastik enjeksiyon makinalarında yapılan uygulama ile farklı ölçülerdeki ürünler için basınç ve hız kontrolü entegrasyonu ile %22 düzeyinde enerji tasarrufu sağlandı.

DENTAŞ Denizli Kağıt Fabrikası; eski nesil elektrik motorları yeni teknoloji ile geliştirilmiş yüksek verimli motorlarla değiştirildi ve değişken hız kontrolü uygulandı. Kağıt hamuru hazırlama ve besleme sistemlerinin enerji giderlerinde %12 tasarruf sağlandı.

DOSU Maya; eski nesil pompalar yeni nesil pompalarla yenilendi, granülator ekipmanının verimsiz çalışan redüktörü ve motoru yeni nesil yüksek verimli bütünleşik sistemle değiştirildi, değişken hız kontrolü uygulandı. Değişiklik yapılan alanda % 9 enerji tasarrufu sağlandı.

Hürriyet Media Towers; Bina kabuğu, ısıtma-soğutma havalandırma ve aydınlatma sistemlerinin detaylı olarak incelendiği çalışma sonucunda, ısıtma-soğutma sistemleri sirkülasyon pompalarının yeniden boyutlandırılması ve değişken devirli motor uygulamaları ile %24 enerji tasarrufu sağlandı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü; 38.000 m2 kullanım alanına sahip binanın enerji tüketim verileri, yapı bileşenleri, ısıtma, iklimlendirme, havalandırma, soğutma ve elektrik sistemleri incelendi. Etüt sonucunda %5,8 elektrik enerjisi; %26,2 doğal gaz tasarrufu potansiyeli tespit edildi.

Limak Batı Çimento Ankara Fabrikası; hammadde hazırlama üniteleri ve yardımcı işletmeler detaylı etüt ile incelendi. Yardımcı işletmelerde uygulanabilecek 8 adet verimlilik artırıcı proje ile, % 1,5 elektrik enerjisi tasarrufu potansiyeli olduğu belirlendi. Üretim ünitelerinin atık ısı potansiyeli değerlendirildiğinde ise bu oranın %4,2’ye kadar çıkabileceği hesaplandı.

Polibak A.Ş.; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Amerikan Enerji Bakanlığı tarafından yürütülen ve Amerikan Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen “ Near Zero Zone Project” kapsamında GE işbirliği ile enerji etüdü yapıldı. Plastik Üretimi yapan fabrikada ortalama geri ödeme süresi 1,6 yıl olan projeler ile %20 enerji tasarrufu sağlanabileceği tespit edildi.

SANÇİM Bilecik Çimento Fabrikası; Öğütme sistemlerinde yaptığımız etüt sonucunda önerdiğimiz verimlilik artırıcı önlemler ile toplam enerji tüketiminde % 3 tasarruf, üretim kapasitesinde de % 6 artış gerçekleşti.

ŞİŞECAM; topluluğunun aşağıda listelenen fabrikalarında detaylı enerji etütleri tamamlandı.

Anadolu Cam Sanayi A.Ş.

  • Eskişehir Fabrikası ve Yönetim Binası
  • Mersin Fabrikası ve Yönetim Binası
  • S.S. Mina Ksani Cam Ambalaj Fabrikası/Gürcistan
  • Yenişehir Fabrikası ve Yönetim Binası

Camiş Madencilik A.Ş.

  • Bilecik Cam ve Cam Elyaf Hammaddeleri Hazırlama Tesisleri
  • Çine Feldspat Öğütme ve Manyetik Seperasyon Tesisi
  • Karabük Hammadde Hazırlama Tesisi
  • Yalıköy Kum Hazırlama Tesisi

Denizli Cam Sanayi A.Ş.

Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş.

  • Kırklareli Fabrikası
  • Eskişehir Fabrikası ve Yönetim Binası
  • Mersin Fabrikası ve Yönetim Binası
  • Trakya Glass Bulgaria EAD Cam Ev Eşyası/ Bulgaristan

Soda Sanayi A.Ş.

  • Cromital SPA / İtalya
  • Kromsan Fabrikası ve Yönetim Binası
  • Soda Lukavac / Bosna Hersek

Trakya Cam Sanayi A.Ş.

  • Mersin Fabrikası ve Yönetim Binası
  • Trakya Fabrikası
  • Trakya Glass Bulgaria EAD / Bulgaristan
  • Yenişehir Fabrikası ve Yönetim Binası

Sanayi etütleri kapsamında hammadde hazırlama, ergitme, üretim, soğutma, temperleme fırınları, öğütme ve kurutma prosesleri ile yardımcı işletmeler incelendi.

Yardımcı işletmeler içinde detaylı olarak incelenen kompresörler, soğutma kuleleri, sirkülasyon pompaları ve fanlarda toplam %8 enerji potansiyeli tespit edildi.

2O fabrikada tespit edilen potansiyellerin değerlendirilmesi için 200’den fazla proje geliştirildi.

Geliştirilen verimlilik artırıcı projelerden (VAP) 24’ü Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne sunuldu ve desteklenmeye uygun görüldü.

Yönetim binalarında ise bina kabuğu ve enerji tüketen sistemlerde yapılan incelemeler sonucunda toplamda yıllık 2.920 MWh elektrik enerjisi ve 24.480 Sm3 doğal gaz tasarrufu potansiyeli tespit edildi.

DURAVİT YAPI ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A. Ş.nin Tuzla OSB’de bulunan fabrikasında, Seramik Pişirme Fırınının Bacasında Atık Isı Geri Kazanımı Projesi. Enerji verimliliğinin artırılması amacıyla 2018 yılında geliştirilen proje için VAP desteklerinden yararlanılmıştır. Proje 2019’da tamamlanmış ve destek ödemesi bakanlık tarafından yapılmıştır.

©2024 Endüstriyel Enerji EVD Tasarım & SEO: Kent Code

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?